2011. március 29., kedd

MiG-21 export kamuflázs 1. rész

Frissítve 2011.11.03.
A szovjet érában szokatlanul egységes volt az exportra kerülő 21-esek festése. Annak ellenére, hogy az arab és afrikai országok tucatjaiba került ezzel a mintával MiG-21, viszonylag kevés felülnézeti fotó jelent meg róluk. Érdekes, hogy a minta az amerikai agresszor gépeken előbb látható volt a nagyközönség számára,  mint az eredeti viselőjén. Az iraki és afgán háborúk kezdete után, sokkal több amatőr kép jelent meg a 21-esről, mint korábban a szaksajtóba összesen. Makettezőknek különösen a felülnézetek jelentettek újdonságot. Csak olyan képet teszek fel, amin látszik a felülnézet!

Elsőként egy eredeti "Móricka rajz" a standard export mintáról. A színeket már én tettem hozzá.


Pár felülnézeti kép, standard mintás 21-esekről. Az első egy afgán roncs.



Egy másik afgán roncs.


Érdekes, hogy a kínaiak is festettek hasonló mintát az MF klónjaikra.



Két kubai Bis. A közelebbi kék és zöld, a távolabbi világos bézs alapon zöld foltozással.


Talán az egyik legtöbbet fotózott MiG, ez az ex-angolai példány, amit a lelövése után helyreállítottak és múzeumba vittek.



Sajnos ezen a szomáliai gépen nem látszik jól a foltozás.


Iraki Bis. Jól látszik a minta hasonlósága az angolaihoz.



NDK U, amit eladtak Iránnak. Két darab került leszállításra, a többi embargó alá került miután a két Németország egyesült. A kettő leszállított U-t 2011 szeptemberében kiállították Iránban.
Fotó az Airlinersen.






Iráni gép egy olasz múzeumban. Ez egy NDK-ban ragadt gép a 12-ből amit Iránnak szántak eladásra. Érdekes, hogy a minta hasonlít a finn mintára, ami nem csoda, mert az is a standard minta mutációja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése